Районна избирателна комисия Пазарджик


РЕШЕНИЕ
№ 148-НС
Пазарджик, 26.03.2023

ОТНОСНО: Произнасяне по сигнал с вх. № 13-ЖС/25.03.2023г., 10,50 ч. от Борис Владимиров Борисов.

Докладван е следния проект на решение:

Производството е по реда на чл. 72, ал.1, т.20 във вр. с чл. 496, ал.1 от ИК, при следната фактическа обстановка.

С разглеждания сигнал се уведомява Районна избирателна комисия – Пазарджик за нарушения на изборното законодателство, изразяващо се в участие и агитация от страна на Костадин Георгиев Варев – Кмет на Община Белово, Васил Петров Савов – Зам. кмет на Община Белово на предизборно мероприятие на кандидата за народен представител от КП „ГЕРБ – СДС“ Дафинка Аспарухова Семерджиева, проведено на 22.03.2023 г. в Ритуална зала на Община Белово. Твърди се, че в нарушение на принципите на предизборната агитация при ненарушаване на добрите нрави, лица, заемащи и изпълняващи държавно- властнически функции участват и агитират в полза на кандидат, което субсимира нарушение на нормата на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс, както и нарушава принципите за равнопоставеност на другите кандидати при упражняване на всеобщото, равно и пряко избирателно право на гражданите. Посочено е, че разглежданият случай е идентичен по тип нарушения на вече разгледания от РИК – Пазарджик в Решение № 83 – НС от 13.03.2023 г., защото са налице: предизборна агитация (според подателя на сигнала от приложените към сигнала снимки е видно, че са поставени агитационни материали – плакат с номера на Коалиция „ГЕРБ – СДС“, изписване на издателя Коалиция „ГЕРБ-СДС“, което изключва срещата да е протекла в условията на  частен характер), както и осъществяване на тази агитация от лица с държавно - властнически функции. Изложено е, че дори с присъствието си Костадин Георгиев Варев и Васил Петров Савов осъществяват привръзка със заеманите от същите позиции съответно – кмет и зам. кмет на община Белово в агитационно мероприятие на кандидата за народен представител от КП „ГЕРБ –СДС“ Дафинка Аспарухова Семерджиева. Според подателя на сигнала, така, съставомерно лицата Дафинка Семерджиева, Костадин Варев и Васил Савов нарушават принципите за водене на предизборна кампания, а именно в нарушение на добрите нрави. Друго твърдяно нарушение е безплатното ползване на административен ресурс, който съставлява помещението на ритуалната зала към Община Белово. Според подателя на сигнала, извършването на агитация в помещение, съставляващо общинска собственост, съставлява нарушение на правилата за провеждане на агитация. Към сигнала са ангажирани два броя снимки, видно от които кандидатът за народен представител от КП „ГЕРБ-СДС“ Дафинка Семерджиева, Кмета на Община Белово Костадин Варев, Зам. Кмета на Община Белово Васил Савов се намират в Ритуална зала на Община Белово около маса, на стената зад тях е поставен агитационен материал, съдържащ номера на КП „ГЕРБ-СДС“ - № 2, посочен е издател на агитационния материал – КП „ГЕРБ-СДС“. На стената зад кандидата Дафинка Семерджиева също е поставен аналогичен по съдържание агитационен материал.

За изясняване на изложените в сигнала факти и обстоятелства са изискани от Община Белово удостоверяване и доказателства относно проведеното мероприятие на КП "ГЕРБ-СДС" на 22.03.2023 г. в Ритуална зала на Община Белово постъпвало ли е уведомление от страна на коалицията и заплащана ли е съответна такса или предоставяно ли е на друго възмездно основание ползването на същото помещение. За надлежното уведомяване е изпратено искане на електронната поща на Община Белово, както и е проведен разговор и със секретаря на Община Белово – Цветозара Блажева в тази насока, удостоверено в констативен протокол от 25.03.2023 г., 10.59 ч. На 25.03.2023 г., 11.32 ч. по телефона, удостоверено с констативен протокол е уточнено от секретаря на Община Белово, че след разговор с г-жа Мария Тодорова – Председател на Читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1927 г.“ в гр. Белово и по нейни данни, за проведеното мероприятие на КП „ГЕРБ- СДС“ е постъпило уведомление, както и е заплатена такса /договор/ за ползването на помещението на Ритуалната зала на община Белово.

            С уведомление с вх. № 281/25.03.2023 г., РИК – Пазарджик са представени: Заявление до читалището с вх. № 04/20.03.2023 г. от ПП „ГЕРБ“ за ползване на Ритуална зала в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ – гр. Белово на 22.03.2023 г. от 17,00 ч. за провеждане на мероприятие на ПП „ГЕРБ“; Копие на дневник входящ регистър и Квитанция № 13/22.03.2023 г. за платен „Наем на зала 3 ч.“, платен от ПП „ГЕРБ“ – Васил Савов.

От правна страна, Районна избирателна комисия – Пазарджик, за да се произнесе приема за релевантно следното.

Условията и реда за провеждане на предизборна кампания в изборите за народни представители на 2 април 2023 г. намират своята правна регламентация в нормите на Глава XII от Изборния кодекс и Решение № 1695 – НС от 22.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.

Съгласно дефиницията на § 1, т. 17 от Допълнителните разпоредби на Изборния кодекс „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. Аналогично и т.6 от Решение № 1695 – НС от 22.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.  В своята трайна практика Върховният административен съд на Република България приема, че за да е налице нарушение на правилата за агитация, е достатъчно да бъде направено политическо внушение – Решение № 7133 от 27.05.2014 г. по адм.д. № 6889/2014 г., съгласно което „Всяка форма на отправяне на политически внушения за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет следва да се възприема за „предизборна агитация“ по смисъла на § 1, т. 17 от ДР на ИК“. В посоченото решение Върховния административен съд на Република България приема, че отправянето на политически внушения е основно съдържание на предизборната кампания. Макар и по друг повод, предизборната агитация винаги е възприемана като отправяне под всякаква форма на политически внушения. В този смисъл е и решение на Върховния административен съд на Република България № 3581/23.03.2017 г. по адм. д. № 3270/2017 на Върховния административен съд на Република България – Taка Решение № 1008-ПВР 21 ноември 2021 г., Решение № 998-ПВР 21 ноември 2021 г., Решение № 948-ПВР/НС 14 ноември 2021г. на Централна избирателна комисия.

Безспорно, твърденията за проведено мероприятие на КП „ГЕРБ – СДС“ на 22.03.2023 г. в Ритуалната зала на община Белово, находяща се в сградата на Читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1927 г.“ гр. Белово се потвърждават от представените от Община Белово доказателства с вх. № 281/25.03.2023 г. – Заявление до читалището с вх. № 04/20.03.2023г. от ПП „ГЕРБ“ за ползване на Ритуална зала в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ – гр. Белово на 22.03.2023 г. от 17,00 ч. за провеждане на мероприятие на ПП „ГЕРБ“; Копие на дневник входящ регистър и Квитанция № 13/22.03.2023 г. за платен „Наем на зала 3 ч.“, платен от ПП „ГЕРБ“ – Васил Савов, което от своя страна потвърждава твърденията в сигнала, че срещата не е от частен характер, а агитационна – на коалиция „ГЕРБ – СДС“. Още повече от приложения към сигнала снимков материал е видно, че са поставени агитационни материали на КП „ГЕРБ – СДС“, което още веднъж затвърждава този извод. Пак от приложения към сигнала снимков материал се потвърждава участието на кандидата за народен представител Дафинка Семерджиева, регистрирана под № 6 в кандидатската листа на КП „ГЕРБ – СДС“ с Решение № 53 – НС от 26.02.2023 г. на РИК – Пазарджик, кмета на Община Белово Костадин Варев и заместник – кмета на Община Белово Васил Савов в това агитационно мероприятие. Призивът към подкрепа към КП „ГЕРБ-СДС“ ползва  присъстващия на срещата кандидат за народен представител Дафинка Семерджиева.

Следва да бъдат утвърдени като основателни твърденията на подателя на сигнала, че е налице нарушаване на правилата за водене на предизборната кампания от страна на кандидата за народен представител Дафинка Семерджиева, кмета на Община Белово Костадин Варев и заместник – кмета на Община Белово Васил Савов.

Споделени са доводите, че дори с присъствието си Костадин Георгиев Варев и Васил Петров Савов осъществяват привръзка със заеманите от същите позиции, съответно на кмет и заместник – кмет на Община Белово в агитационното мероприятие на КП „ГЕРБ – СДС“ и кандидата за народен представител от кандидатската листа на същата коалиция, Дафинка Семерджиева. Така, съставомерно Дафинка Семерджиева, Костадин Варев и Васил Савов нарушават принципите за водене на предизборната кампания, а именно нарушение на добрите нрави. Това е така, защото идентифицирането на едно лице може да бъде осъществено и с неговите физически признаци, като съвсем логично е да се асоциира идентификацията на лицето със заеманата длъжност или друго служебно качество. Лицата, изпълняващи държавновластнически функции, участвайки и заемайки различни позиции в структурите на органите, нормативноустановени и като органи на изпълнителна власт придобиват и допълнителните отговорности от морален характер да съобразяват изразяването си и заеманите позиции, включително и изразяването на политическите си възгледи, именно със хипотетичната възможност да се направи привръзка между личността и служебното качество.

В разпоредбата на чл. 183, ал.4 от ИК се въвежда забрана за предизборна агитация в нарушение на добрите нрави. В понятието „добрите нрави“ попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. Така, Върховния административен съд на Република България в  Решение № 3095/14.03.2017 г. по адм. дело № 2933/2017 г. приема, че включването в предизборната кампания на лице, осъществяващо държавновластнически правомощия и имащо държавновластнически функции съставлява нарушение на правилата за водене на предизборната кампания в насока нарушаване на добрите нрави по см. на чл. 183, ал.4 от Изборния кодекс.

Нарушаването на тези принципи и ценности следва да се приеме,  че е налице в случая, което е включено в понятието добрите нрави по чл.183, ал.4 от Изборния кодекс, така като твърди подателя на сигнала. Районна избирателна комисия – Пазарджик приема, че предстоящите предсрочни избори за народни представители на 02.04.2023 г. са важно събитие с национално значение и всякакво вмешателство или внушения, породени от участието на лица, които в достатъчна степен са разпознаваеми като служебни лица, осъществяващи правомощия на органи на изпълнителна власт, са недопустими.

Нарушен е основен принцип в провеждането на изборите, а именно - чл. 3, ал. 1 от ИК „изборите се произвеждат, въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право, с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите“. С участието си в агитационно мероприятие на кандидат за народен представител, извършването на предизборна агитация в подкрепа на същата кандидатура (потвърдено от приложената към сигнала снимка, видно от която кмета на общината приветства присъстващите в присъствието на и до кандидата и изразява своята подкрепа към тази кандидатура) от страна на лица, заемащи позиции и упражняващи държавновластнически правомощия, каквито са кмета и заместник – кмета на общината се нарушава именно равнопоставеността между всички останали кандидати за народни представители. По този начин кмета и заместник – кмета на общината участват пряко в агитацията в подкрепа на кандидатурата на кандидат за народен представител. Недопустимо е орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила и конкретен кандидат, което от своя страна застрашава упражняването на свободното право на глас на гражданите, предвид множеството властнически правомощия, които кметът и заместник - кметът на общината, които са органи на изпълнителна власт,  имат спрямо същите граждани на територията на съответната община.

Ето защо, Районна избирателна комисия – Пазарджик от фактическа страна приема за установени твърденията в сигнала, а от правна страна приема, че действително са налице нарушения на правилата за водене на предизборната кампания – чл. 183, ал.4 от ИК във вр. с § 1, т. 17 от ДР на ИК.

Не се споделят твърденията на подателя на сигнала, че са налице нарушения на нормата на чл. 168, ал.5 от ИК, а именно безплатно ползване на публичен административен ресурс. Помещението на Ритуалната зала на община Белово е общинска собственост и съставлява публичен административен ресурс по смисъла на § 1, т. 18 от ДР на ИК, но от събраните в хода на проверката данни и доказателства, се установява, че ползването на този ресурс е възмездно. Обосновава се, че нарушения в тази насока не се установяват.

Извън горното и при съобразяване на нормата на чл. 496, ал.1, изр. II от ИК при съобразяване на постъпилите документи, изпратени от Община Белово, заведени с вх. № 281/25.03.2023 г. – Заявление до читалището с вх. № 04/20.03.2023г. от ПП „ГЕРБ“ за ползване на Ритуална зала в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ – гр. Белово на 22.03.2023 г. от 17,00 ч. за провеждане на мероприятие на ПП „ГЕРБ“; Копие на дневник входящ регистър и Квитанция № 13/22.03.2023 г. за платен „Наем на зала 3 ч.“, платен от ПП „ГЕРБ“ – Васил Савов, се установява нарушение на нормата на чл. 181, ал.3 от ИК, изразяващо се в липса на надлежно уведомление от страна на организиращия мероприятието Васил Петров Савов, като представител на ПП „ГЕРБ“, съставна партия в КП „ГЕРБ – СДС“. Видно от изпратени документи, уведомлението за провеждане на мероприятието е адресирано до Председателя на Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1927 г.“ гр. Белово, а не до Кмета на Община Белово. Съгласно разпоредбата на чл. 181, ал.3 от ИК, предизборните събрания са публични и се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Съгласно чл. 8, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, за свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга. Видно от представената Квитанция № 13 от 22.03.2023 г., за ползването на помещението, в което е проведено предизборното мероприятие е заплатено от Васил Петров Савов, което обуслявя и във връзка с преждеобсъжданото заявление до читалището, че именно той е организатор на проведеното мероприятие. При съобразяване на посочените норми, се субсимира нарушение от страна на организатора на агитационното мероприятие, заплатил наем за ползването на помещението на нормата на чл. 181, ал.3 от ИК във вр. с т. 5 от Решение № 1695 – НС от 22.02.2023 г. на Централната избирателна комисия.

С оглед гореизложеното и на основание чл.72, ал.1, т.20,  чл.496, ал.1 и ал.2, т.2 чл.480, ал.2 във вр.с.чл.183, ал.4, чл. 495, ал.1 от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия –Пазарджик, УСТАНОВЯВА нарушение на забраната на чл. 183, ал.4 от ИК, извършено от Дафинка Аспарухова Семерджиева, регистрирана под № 6 в кандидатската листа на КП „ГЕРБ – СДС“ с Решение № 53 – НС от 26.02.2023 г. на РИК – Пазарджик, Костадин Георгиев Варев – Кмет на Община Белово и Васил Петров Савов – заместник – кмет на Община Белово, за това, че на предизборно мероприятие на КП „ГЕРБ – СДС“, проведено на 22.03.2023 г. в Ритуална зала на община Белово, находяща се в сградата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ гр. Белово  са извършили агитация в нарушение на добрите нрави, реализирана чрез участие на лица, заемащи длъжностите „Кмет на Община Белово“ и „Заместник – кмет на Община Белово и ОПРАВОМОЩАВА председателя на Районна избирателна комисия – Пазарджик да състави актове за установяване на нарушенията на Дафинка Аспарухова Семерджиева, регистрирана под № 6 в кандидатската листа на КП „ГЕРБ – СДС“ с Решение № 53 – НС от 26.02.2023 г. на Районна избирателна комисия – Пазарджик, Костадин Георгиев Варев – Кмет на Община Белово и Васил Петров Савов – заместник – кмет на Община Белово; УСТАНОВЯВА нарушение чл. 181, ал.3 от ИК във вр. с т. 5 от Решение № 1695 – НС от 22.02.2023 г. на Централната избирателна комисия, извършено от Васил Петров Савов, за това, че за провеждане на предизборно мероприятие на КП „ГЕРБ – СДС“, проведено на 22.03.2023 г. в Ритуална зала на община Белово, находяща се в сградата на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий – 1927“ гр. Белово  не е уведомил по реда на чл. 8, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите Кмета на Община Белово и ОПРАВОМОЩАВА председателя на Районна избирателна комисия – Пазарджик да състави акт за установяване на нарушение на Васил Петров Савов.

При проведеното гласуване на предложения проект на решение по сигнал от  Борис Владимиров Борисов, Районна избирателна комисия – Пазарджик не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, като от присъстващите в залата 11 членове на комисията, „ЗА“ това предложение гласуваха 5 членове и „ПРОТИВ“ 6 членове, с оглед на което при условията на чл. 70, ал.4, изр. II от Изборния кодекс, Районна избирателна комисия – Пазарджик,

 

РЕШИ:

 

ПОСТАНОВЯВА решение за отхвърляне на предложения проект на решение по смисъла на чл. 70, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс.

 

Решението подлежи на оспорване по реда на чл.73 ал.1 от ИК.

Председател: Антони Христосков Върбев

Секретар: Али Ахмедов Чешмеджиев

* Публикувано на 26.03.2023 в 16:10 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 305-НС / 02.04.2023

    относно: Произнасяне по сигнал с вх. №20-ЖС/02.04.2023г., 22.42ч ., подаден от Димитър Колев Гочев за нарушения на ИК в СИК 131900156, 131900151, 132400008 и 130300009.

  • № 304-НС / 02.04.2023

    относно: Произнасяне по сигнал с вх. №19-ЖС/02.04.2023г., 20.28ч ., подаден от адвокат Жулиета Мандаджиева, пълномощник на КП Продължаваме промяната-Демократична България за извършено нарушение на ИК в СИК 132400005

  • № 303-НС / 02.04.2023

    относно: Произнасяне по сигнал с вх. №18-ЖС/02.04.2023г., 20.26ч ., подаден от адвокат Венцислав Бенов, пълномощник на КП Продължаваме промяната-Демократична България за извършено нарушение на ИК в СИК 131900196

всички решения